Inget för vegetarianer

Igårkväll var vi på kurs i fårstyckning. Köttmästare Ari Granlund förevisade hur man gör medan ett gäng fårfarmare intresserat såg på med kamerorna i högsta hugg. Att stycka så man får ut maximalt av slaktkroppen är en konst för sig. Att göra en lammkrona kan man kalla hantverk på hög nivå. Det är inget man slarvar ihop sådär bara.
Att räkna ut vilka bitar som är de lönsammaste att ha i köttdisken är också en utmaning, att skära till dem får inte ta för länge jämfört med priset på den färdiga varan. Dessutom måste utbudet möta efterfrågan. Lammköttets efterfrågan har ökat under de senaste åren, men ännu är det många som inte riktigt vet vad de skall göra av de olika bitarna.
Det blir ju lätt så att man bara köper innerfilé för den kan man tillreda.
Då kan det vara intressant att veta att innerfiléerna på t.ex. den 12 kg tunga slaktkroppen vi styckade igår vägde bara 175 gram.
En försvinnande liten del när allt annat också går att äta.



Kotletter blir till.                                                             Lammkrona.

Kommentarer

  1. Det ser ju både spännande och nyttigt ut , både att lära sig och att senare äta.
    Ha en fin fortsättning på helgen.

    SvaraRadera
  2. Jo, vi lärde oss nog en hel del nytt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg